trygonometria;/
czekolada: | | 5 | |
co jest zle  ? −> oblicz wartosc wyrazenia cosα*cosβ+sinα*sinβ, jeśli cosα= |
| , |
| | 13 | |
| | 3 | | 3π | |
sinβ=− |
| i α,β ∊ ( |
| ,2π) |
| | 5 | | 2 | |
i tak:
z 1trygonometrycznej : sinα=12/13
i cos β= 4/5
| | 4 | | 12 | | 3 | |
U{5}{13]* |
| + |
| * (− |
| ) = −16/65 |
| | 5 | | 13 | | 5 | |
wynik jest zly, powinno byc 56/65
1 lut 11:45
kachamacha: kąty są z IV ćwiartki, tylko cos przykmuje wartość na +
1 lut 11:48
czekolada: 'przykmuje' ?
1 lut 11:56
czekolada: wydaje mi sie,ze nie ma błędu w obliczeniach
1 lut 11:56
kachamacha: sinα musi byc −
1 lut 11:57
think: nie chodzi o błąd w obliczeniach tylko o znaki tego co Ci wyszło.
| | 12 | |
kachamacha tylko Ci mówi, że sinus w IV ćwiartce jest ujemny więc jak Ci mogło wyjść |
| |
| | 13 | |
?
1 lut 11:58
kachamacha: i wtedy wyjdzie
1 lut 12:04
baton:
| | 5 | | −12 | |
cosα = |
| , sinα = |
|
|
| | 13 | | 13 | |
| | 5 | | 4 | | −12 | | −3 | | 56 | |
cosα*cosβ + sinα*sinβ = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 5 | | 13 | | 5 | | 65 | |
1 lut 12:05
czekolada: dziekuje think, teraz rozumiem. racja tylko cos jest dodatni w IV ćwiartce
1 lut 12:07
czekolada: tak,tak baton rozumiem juz
1 lut 12:07