funkcje kwadratowe
iwusia2105: Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f określonej wzorem f(x)= x do kwadratu +bx, jest
prosta o równaniu x=8, gdy wartośc b jest równa: A) −10 B)−20 C)−16 D)−8
1 lut 11:31
think: ponieważ oś symetrii przechodzi przez wierzchołek paraboli, to ze wzoru na pierwszą współrzędną
wierzchołka masz:
1 lut 11:53
iwusia2105: wiem że powinna byc odp C −16....
1 lut 12:01
think: iwusia.... nie denerwuj mnie.
funkcja kwadratowa w zapisie ogólnym ma postać
y = ax
2 + bx + c
a − współczynnik przy x
2
b − współczynnik przy x
c − wyraz wolny
te oznaczenia stosuje się do liczenia delty, pierwiastków, we wzorach Viete'a i wyznaczania
wierzchołka paraboli.
Twoja funkcja to y = x
2 + bx
to w takim razie ile wynosi
a = ...
b = ...
c = ...
i podstaw do wzoru
1 lut 12:05
iwusia2105: dziękuję

wyszło mi
1 lut 12:49