trygonometria;/
czekolada: | | 7π | |
jak obliczyc np. |
| ? bo to by bylo 180*7/2 . ale to chyba wychodza jakies glupoty  |
| | 2 | |
prosze o przyklad
1 lut 11:21
kachamacha: rozumiem że masz zamienić na stopnie?
1 lut 11:30
kachamacha: jesli tak to żadne głupoty
180o*72=90o*7=630o
1 lut 11:31
czekolada: tez mi tak wyszlo, ale ma zadanie sin π/2 * 3π/2 * sin5π/2 * sin7π/2
i mam problem z tymi dwoma ostatnimi ile to bedzie. jak pozniej to ze stopni zamienic
1 lut 11:39
kachamacha: sin630o=sin270o i dalej ze wzorów redukcyjnych
1 lut 11:40
1 lut 11:42
czekolada: dzieki
1 lut 11:54
baton:
| | 5π | | π | | 7π | | 3π | |
sin |
| = sin |
| , sin |
| = sin |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | | π | | 3π | | π | | 3π | |
sin |
| *sin |
| *sin |
| *sin |
| =sin |
| *sin |
| *sin |
| *sin |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= 1 * (−1) * 1 * (−1) = 1
1 lut 12:14