bla bla bla
Patrycja : Ile wynosi iloraz ciągu geometrycznego?
Cześć, za trudne, albo czegoś nie widzę...
Piąty wyraz pewnego ciągu geometrycznego wynosi 1, a suma pięciu początkowych wyrazów tego
ciągu wynosi 1555 . Ile wynosi iloraz tego ciągu?
a5=a1*q4=1
S1,5=a1*1−q51−q = 1555
Dochodzę do
1−q5q4−q5 =1555
...i na tym etapie rezygnuję z kontynuacji rozwiązania, bo myślę, że jest jakiś prostszy
sposób...
1 lut 10:36
Patrycja : Proszę o pomoc.
1 lut 11:05
Patrycja :
1 lut 11:17
1 lut 11:19
think: staraj się nie dublować tego samego zadania, gdyż jest to uznawane za śmiecenie.
1 lut 11:20