Ile wynosi iloraz ciągu geometrycznego?
Patrycja : Cześć, za trudne, albo czegoś nie widzę...
Piąty wyraz pewnego ciągu geometrycznego wynosi 1, a suma pięciu początkowych wyrazów tego
ciągu wynosi 1555 . Ile wynosi iloraz tego ciągu?
a5=a1*q4=1
S1,5=a1*1−q51−q = 1555
Dochodzę do
1−q5q4−q5 =1555
...i na tym etapie rezygnuję z kontynuacji rozwiązania, bo myślę, że jest jakiś prostszy
sposób...
1 lut 10:08
Patrycja : Nie wiem gdzie się zgłasza uwagi do twórcy strony...
Wydaje mi się, ze to zdanie, które wpisuje się jako OPIS ZADANIA powinien wyskakiwać w okienku
na forum ogólnym, inaczej nie wiadomo o co chodzi...
1 lut 10:18
think: | 1 | |
| *(1 + q + q2 + q3 + q4} = 1555 |
| q4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
t4(1 + |
| + |
| + |
| + |
| ) = 1555 |
| | t | | t2 | | t3 | | t4 | |
t
4 + t
3 + t
2 + t + 1 = 1555
t
4 + t
3 + t
2 + t = 1554
t
3(t + 1) + t(t + 1) = 1554
(t
3 + t)(t + 1) = 1554
1554 = 2*777 = 2*7*111 = 2*3*7*37
t(t
2 + 1)(t + 1) = 2*3*7*37
mamy mieć iloczyn dwóch kolejnych liczb, więc pasuje że to będzie 6*7 natomiast t
2 + 1 = 37
zatem t = 6
1 lut 11:19
Patrycja : Dziękuję za odpowiedź. Jak oceniasz trudność tego zadania? Jest to na poziomie podstawowym
klasy 4

?
1 lut 13:33
Patrycja :
a1
a2=a1*q
a3=a1*q2
a4=a1*q3
a5=a1*q4
a5=1
stąd
a1*q4=1
a stąd
a1=1q4
1 lut 14:34
Patrycja : Teraz sumujemy wyrazy
a1+a2+a3+a4+a5=1555
a1+a1*q+a1*q2+a1*q3+a1*q4=1555
Wyciągam a1 przed nawias
a1*(1+q+q2+q3+q4)=1555
ale wiemy juz, że a1=1/q4
1 lut 14:42
Patrycja : Po podstawieniu:
(1/q4)*(1+q+q2+q3+q4)=1555
W tym momencie jesteśmy w tym miejscu, w którym "think" rozpoczął podawanie odpowiedzi.
1 lut 14:45
Patrycja : A teraz pytanie do zaglądających − czy analizując to zadanie macie pomysł na prostsze jego
rozwiązanie, czy metoda "think" to jedyna poprawna?
Dzięki jeszcze raz "think".
1 lut 14:54