wektory
Adi: Podaj wektor prostopadły do danego : v=[1,4,9] Jak to się robi?
1 lut 00:20
AS: Warunek prostopadłości dwóch wektorów u = [ux,uy,uz] i w = [wx,wy,wz] jest
ux*wx + uy*wy + uz*wz = 0
Niech szukany wektor ma postać s[sx,sy,sz]
Wtedy z godnie z warunkiem prostopadłości musi zajść
1*sx + 4*sy + 9*sz = 0
Dobierz dowolnie sx,sy i sz tak,by ten warunek zaszedł.
1 lut 10:15
dawid: (3.−4)
18 lis 23:05
Janek191:
Np.
→
w = [ − 5, − 1, 1]
bo [ − 5, − 1, 1 ] o [ 1, 4, 9 ] = − 5*1 + (−1)*4 + 1*9 = − 5 − 4 + 9 = 0
18 lis 23:15