Mam problem z takim równaniem
Audi: Rozwiąż równanie
|1−4sin(x−π/4)|=1 dla x∊<0, 2π>
1 lut 00:18
voltage: | | π | | π | |
1−4sin(x− |
| )=1 v 1−4sin(x− |
| )=−1 |
| | 4 | | 4 | |
sinα=0 2sinα=1
| | π | | 3 | |
α=kπ α= |
| +2kπ v α= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
x− |
| =kπ x=.... v x=.... |
| | 4 | |
| | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
Powinno wyjść: x={ |
| , |
| π, |
| π, |
| π} |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
1 lut 01:44
Bogdan:
Trzeba poprawić:
| | 1 | | 1 | | 5 | |
2sinα = 1 ⇒ sinα = |
| ⇒ α = |
| π + k*2π lub α = |
| π + k*2π |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
1 lut 05:59
Audi: Dziekuje za pomoc, ale niestety nikt nie rozwiazal zadania calkowicie poprawnie

Poprawnymi odpowiedziami sa: π/4, 5/12π, 13/12π, 5/4π
6 lut 02:34
Lena: Ktoś może kiedyś potrzebować, więc dam odpowiedź:
sin (x − π4) = sin α
1 − 4sin(x − π4) = 1 v 1 − 4sin(x − π4) = −1
sin (x − π4) = 0 v sin(x −π4) = 12
sin α = 0 v sin α = 12
Teraz patrzysz na wykres funkcji sinus i odczytujesz, że:
sin α = 0 dla α e {0, π, 2π}
sin α = 12 dla α e {π6, 5π6 }
podstawiasz x − π4 do podanych wartości kątów i wyniki są takie:
π4, 5π4, 5π12, 13π12
12 lut 18:20