Funkcja trygonometryczna kąta ostrego.
niunia15xD: Długość przekątnych rombu wynoszą d1 = 6 cm oraz d2 = 2√3 cm. Oblicz długość boku rombu
oraz miarę kąta ostrego zawartego między bokami.
1 lut 00:15
Bogdan:
a znasz twierdzenie Pitagorasa?
1 lut 00:17
kachamacha: powstaje Δ prostokątny o przyprostokątnych 3 i √3 (połowy przekątnych) i przeciwprostokątnej
a−bok rombu
wykorzystaj twierdzenie Pitagorasa
1 lut 00:19
Mentosik : przekątne rombu dzielą go na 4 trójkąty prostokątne, gdzie każdy z trójkątów ma przyprostokątne
o wymiarach 3cm i √3
z tw. Pitagorasa:
a − bok rombu
a2 = 32 + √32
a2 = 12
a = 2√3
zaraz podam kąt
1 lut 00:21
Bogdan:
Idziemy
kachamacha ramię w ramię
1 lut 00:21
kachamacha:
1 lut 00:22
kachamacha: 60o
1 lut 00:27
Mentosik : kąt alfa zaznaczasz w trójkącie prostokątnym między prostokątną o wymiarze 3 a
przeciwprostokątną, bo tam jest mniejszy kąt
sin alfa =
√3 / 2
√3 = 1/2 a to jest 30 stopni
zatem kąt rombu jest 2 razy większy (przekątna była dwusieczną kąta ostrego), czyli 60 st.
sorki że tak wolno, szukałem tablicy z wartościami, choć niepotrzebnie
1 lut 00:29
kachamacha: wystarczy zauważyć Δ równoboczny
1 lut 00:35
kachamacha:

{
1 lut 00:38
kachamacha: z krótszą przekątną mamy Δ równoboczny
1 lut 00:38