Czworokąt który ma 390 stopni!!!
xxx:

Trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest opisany na okręgu o środku O. Punkt D jest
punktem styczności okręgu i ramienia BC. Wiadomo że kąt BOD=70(stopni). Wyznacz ACB.
BCD070
Mi się wydaje że ten kont wynosi 70stopni. Nauczyciel twierdzi ze 100!
Jezeli utworze sie czworokąt ODCX to suma katow powina wynisic 360.
Według teori nauczyciela w czworokącie może byc 390 (90+90+110 i 100) twierdzi że ABC ma 40
stopni bo jest tam dwusieczna która dzieli kąt na dwie rowne czesci.
Mozeci mi napisac kto ma racje
31 sty 22:56
kachamacha: co co jest BCD070?
31 sty 23:12
xxx: sorry jakoś blad sie wkradl. tego BCD070 nie powino byc
31 sty 23:20
kachamacha: jak podobnie narysujesz sytuację z wierzchołkiem A to się okazuje że mamy kąty wierzchołkowe a
wieć kąt XOD ma 110o więc kąt C ma 70o
31 sty 23:26
sebo: i nauczyciel ma rację bo ten kąt ma 100 stopni a nie 70
28 lut 20:13
dazy: a ja bym się nie zgodziła z nauczycielem, rozwiązaniem jest 70 stopni
XOD = 110o
OXC = 90o
ODC = 90o
suma kątów w czworokącie to 360o
360 − 110 − 90 − 90 = 70o
również dowód na trójkątach daje wynik 70o
poza tym jak może mieć 100 stopni, jeżeli na rysunku wyraźnie widać, że to nie jest kąt
rozwarty?
jeżeli nauczyciel twierdzi, że jest to 100o to ja nie wiem kto mu dał dyplom, a potem się
dziwić, że tyle osób na korepetycje musi chodzić
1 kwi 13:56