Wyznacz całkę nieoznaczoną funkcji
Bjornolf:
obliczyć to można "przez podstawianie"?
dt = −sinx dx
−dt = sinxdx
tak?
no i dalej
| | dt | |
−1∫ |
| = −ln|t| = −ln|2+cosx| |
| | t | |
zgadza się?
dziękuję za odpowiedź!
31 sty 22:37
Bjornolf: +C
31 sty 22:38
kachamacha: też zrobiłabym tak
31 sty 22:42
Bjornolf: cieszy mnie to
31 sty 22:43
kachamacha:
31 sty 22:44
Bjornolf: jeszcze taka:
| | 1 | | dx | | cosx | |
można ją rozbić na ∫ |
| dx lub ∫ |
| + ∫ |
| dx ? |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
31 sty 22:48
kachamacha: tak−rozbijasz na sumę dwóch całek
31 sty 22:52
Bjornolf: ad2
dt = cosx
| | dt | |
∫ |
| = ln|t| = ln|sinx| |
| | t | |
jest jakiś wzór, by to szybciej obliczyć?
| | −1 | |
ad.1 wydaje się proste do obliczenia, ale czy to wyjdzie |
| ? czy to tak nie działa? |
| | sin2x | |
31 sty 23:01
kachamacha: tutaj lepiej od razu skorzystać z podstawienia niż bwić się w rozdzielanie
31 sty 23:03
Bjornolf: | | 1 | |
nie, to tak nie działa  . to jest jakaś pochodna, która daje |
| prawda? |
| | sinx | |
31 sty 23:05
Bjornolf: mógłbym prosić o przedstawienie jak zrobić te podstawienie?
liczę podobnie...
i:
31 sty 23:08
kachamacha: tak myslalam ale ta 1 mnie niepokoi czy tak mozna
31 sty 23:14
kachamacha: tak myslalam ale ta 1 mnie niepokoi czy tak mozna
31 sty 23:14
Bjornolf: nie mniej dziękuję! ja już na dziś sobie daruję i jutro zajrzę pozdrawiam
31 sty 23:24