miejsca zarowe
aga: znajdź miejsce zerowe funkcji
a)f(x)=(x+1)(x2+2x+3)
b)f(x)(x2+4x+4)(x2−3)
c)f(x)=(x2−3x−4)(x+3)
d)f(x)=(6x2−5x+1)(1−4x)
31 sty 22:36
kachamacha: a) x=−1
31 sty 22:36
kachamacha: b)
x=−2
x=√3
x=−√3
31 sty 22:37
kachamacha: c)
x=−3
x=4
x=−1
31 sty 22:38
aga: a mogla bym jeszcze prosić o to jak to sie robi
31 sty 22:38
31 sty 22:39
kachamacha: przyrównujesz nawiasy do zera
tam gdzie masz funkcję kwadratową liczysz Δ i pierwiastki
31 sty 22:39
aga: aha wielkie dzięki
31 sty 22:41
gosc: Jeśli jest x2 to liczysz Δ [b2−(4*a*c)] i dwa miejsca zerowe.. Natomiast jeśli jest
niewiadoma "x" przyrównujesz ją do 0 czyli np. (x−2) dla tego x=2
31 sty 22:42
kachamacha: tak
31 sty 22:43
kachamacha: gdy Δ>0 to są dwa pierwiastki
gdy Δ=0 to jeden pierwiastek
31 sty 22:43
aga: co ja bym bez waz zrobiła
31 sty 22:44
kachamacha:
31 sty 22:45