ciag
w99: pierwszy wyraz skonczonego ciagu arytmetycznego jest rowny 4, a jego roznica 0.5 . suma
wszystkich wyrazow tego ciagu wynosi 189. Oblicz liczbe wyrazow tego ciagu. Pomozcie, bo
mi nie wychodzi
2 lut 18:08
gumiś:
Witam! Chcesz pomocy ode mnie?
bo na poprzednie zadanie nic mi nie odpowiedziałaś!
( a tak pięknie rysunek Ci wykonałam
2 lut 18:25
w99: o sory nie spojrzalam
2 lut 18:28
w99: juz patrze
2 lut 18:28
w99: dzieki za tamto zadanie.. pomozesz w tym?
2 lut 18:38
gumiś:
Witam! wszystko "piknie" wychodzi n= 21
a1= 4 r= 0,5 an = a +( n-1)*r
czyli an = 0,5n +735 Sn = 189
czyli (a1 + an)/2 = Sn
( 4 +0,5n + 3,5)*n = 378 czyli 0,5 *n +7,5 - 378=0
po przekształceni n2 +15n - 756=0 Δ= 3249 √Δ= 57
n1 = 21 n2 -- odrzucamy bo nie jest liczbą naturalną !
odp n = 21
dodatkowo sprawdzimy;
a21 = 0,5*21 +3,5= 14 więc S-{21} = ( 4+14) /2 * 21 = 9*21 = 189
Czyli ok!
2 lut 18:41
w99: dzieki
2 lut 18:47
NIE WIEM O CO CHO: skąd Ci się wzięło : an = 0,5n +735? SKĄD TA LICZBA 735?
21 mar 18:01