Dane jest wyrazenie
karla: Dane jest wyrazenie W(x)=x
3−5x
2+6x/ x
3−3x
2−4x+12
Mam wyznaczyc dziedzine tego wyrazenia i przekształcic to wyrazenie do ułamka nieskracalnego .
Jak to zrobic to zadanko
31 sty 22:35
kachamacha: w liczniku wyłącz x przed nawias a nawias rozłóż na czynniki ( z postaci iloczynowej funkcji
kwadratowej), w mianowniku masz grupowanie wielomianu−do rozłozenia na czynniki
31 sty 22:41
lll: D=R\{−2,2,3}
x(x−2)(x−3) x
w(x) =−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−
(x−2)(x+2)(x−3) x+2
31 sty 23:50
Bogdan:
Może jednak osoby zwracające się o pomoc zechcą poprawnie redagować swoje zadania.
| | 6x | |
W zapisie karla widzimy: W(x) = x3 − 5x2 + |
| − 3x2 − 4x + 12. Czy tak wygląda |
| | x3 | |
karla wzór Twojej funkcji ? Jeśli inaczej, to zapisz ten wzór porządnie.
1 lut 00:02