Równania i nierówności kwadratowe.
LukasX: 1.Rozwiąż równanie;
a)x6−3x3−40=0 − Jaki jest najprostszy sposób na rozłożenie tego? Myślałem o
twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych a później o dzieleniu wielomianów.
b)13x2−3|x+4|=0
2.Rozwiąż nierówność:
a)|x+1|+|x−1|≥x2
b)|1−x2|>x+2
31 sty 21:55
Kejt: może zmienna?
x3=t
i masz:
t2−3t−40=0
31 sty 21:56
LukasX: Dziękuje za tą zmienną, nie znałem. A jakieś wskazówki odnośnie pozostałych zadań?
1 lut 01:03
Bogdan:
x6 − 3x3 − 40 = 0
Jeśli ma być najprościej, to bez dodatkowej zmiennej. Od razu obliczamy Δ:
Δ = 169, x3 = −5 ⇒ x = 3√−5 lub x3 = 8 ⇒ x = 2.
1 lut 06:03
LukasX: Pierwsze już zrozumiałem, tylko jak bym mógł prosić o wytłumaczenie pozostałych.
1 lut 15:11