Geometria PROSZĘ O POMOC
Aga:

Oblicz pole całkowite ostrosłupa prostego, jeśli wszystkie jego krawędzie boczne mają taką samą
długość.Na rysunko zamieszczony jest fragment siatki tego ostrosłupa.
Z góry dziękuję
31 sty 21:47
rzepaw1: Ostrosłup składa się z kwadrata i czterech trójkątów równoramiennych
wiemy że pole kwadratu wynosi a2, a trójkąta a x h : 2
tak więc podstawa wynosi 5 x 5 = 25 j2
wiemy ,że w trójkącie równoramiennym wysokość jest równa 1/2 a pierw. z 3
tak więc 5 x 2,5 pierw. z trzech = 12,5 pierw. z trzech
w tym ostrosłupie mamy 4 trójkąty równoboczne tak więc
4 x 12,5 pierw. z 3 = 50 pierw. z 3
dodajmy do tego podstawę
pc=4pt + a2=25 + 50 pierw. z 3
objaśnienia
x− mnożenie
pierw.− pierwiastek (pierw. z 3 −>pierwiastek z trzech)
a2− a kwadrat
j2− jednostek kwadratowych
Mam nadzieję, że pomogłem. Życzę miłego kompinowania z matmą
31 sty 22:17
Aga: Dziękuję , wszystko jasne i klarowne
31 sty 23:16