Pierwiastkami wielomianu W(X) =X^3 +ax+bx-48 sa liczby -3 i 4
kala: Prosze o pomoc Pierwiastkami wielomianu W(X) =X
3 +ax+bx−48 sa liczby −3 i 4. rozłóz ten
wielomian na czynniki mozliwie najnizszego stopnia oraz wyznacz trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
Prosze o wyjasnienie krok po kroku.

31 sty 21:45
Eta:
W(x) = (x+3)(x−4)(x − c) , gdzie c =x3 −−−trzeci pierwiastek wielomianu
W(x) = (x2−x−12)(x−c) = x3−cx2−x2+cx −12x +12c
W(x) = x3 +(−c−1)x2 +(c−12)x +12c
to: 12c= −48 => c= − 4= x3
−c−1= a => a=.......
c−12= b => b=....
31 sty 22:02
obrus: ale c−1=/=a bo w założeniu nie ma przy a x2
31 sty 22:06
Eta:
Fakt,że źle odczytałam.
zatem
obrusie popraw rozwiązanie i będzie ok
31 sty 22:11
kala: Jejus juz nie wiem jak ma byc
31 sty 22:12
obrus: chyba że to kala źle wpisała... Nie ma tam x2?
31 sty 22:14
Eta:
Nie " jejjjuj", tylko napisz jak prawidłowo ma wygladać ten wielomian:
W(x)= x3 +ax2 +bx − 48 ?
czy:
W(x)= x3 +ax +bx − 48 ?
31 sty 22:15
obrus: wydaję mi się że musi być kwadrat, wtedy pasują Twoje rozwiązania
31 sty 22:17
kala: pomyliłam sie faktycznie jest tam x2
31 sty 22:19
obrus: czyli Eta ma dobrze, wszystko jasne
31 sty 22:20
Eta:
Wrrrrrrrrr
31 sty 22:22
obrus: czaisz?
31 sty 22:23
kala: CZAJE DZIEKI
31 sty 22:27