de L'Hospital
orqa: oblicz przez de L'Hospitala lim x −> nieskończoności xarcctgx
| | arcctgx | | | |
xarcctgx = |
| = H = |
| = minusy się nam skróciły = |
| | 1x | | | |
| | 1 | | x2 | | 2x | |
|
| * |
| = H = |
| = 1
|
| | 1+x2 | | 1 | | 2x | |
dobrze wyszło?
31 sty 21:41
Godzio:
| | x2 | | 1 | |
limx−>∞ |
| = |
| → 1 |
| | 1 + x2 | | 1/x2 + 1 | |
Tam już Hospitala się nie stosuje
31 sty 21:42
gosc: Do nieskończoności? Czy do zera?
31 sty 21:43
orqa: yhym, rozumiem

do nieskończoności
31 sty 21:51