rownania i logarytmy
paula: | | 1 | | 2 | |
Rownania logarytmiczne.oto jeden przyklad: |
| + |
| =1 |
| | 5−logx | | 1+logx | |
31 sty 21:41
Godzio: x > 0
logx = t
i lecisz
31 sty 21:48
paula: Godzio mógłbyś załączyć rozwiązanie,bo wyszło mi rozwiązanie 5 i −1,a nie pasują te liczby do
tego równania?
31 sty 22:04
Godzio:
to może brak rozwiązań, skoro tak wyszło hmm ?
31 sty 22:05
Godzio:
na oko x = 100 wychodzi więc na pewno jest rozwiązanie próbuj
31 sty 22:07
Bogdan:
Założeń jest więcej.
31 sty 22:07
paula: x=100?
Jakie to założenia?
31 sty 22:14
Godzio:
logx ≠ 5 ⇒ x ≠ ...
logx ≠ −1 ⇒ x ≠ ...
31 sty 22:14
Bogdan:
Założenia:
1. 5 − logx ≠ 0 ⇒ logx ≠ 5 ⇒ x ≠ 10
5
| | 1 | |
2. 1 + logx ≠ 0 ⇒ logx ≠ −1 ⇒ x ≠ |
| |
| | 10 | |
3. x > 0
31 sty 22:17
paula: to w końcu jakie będzie to x?pomozcie,bo naprawde nie wiem.
31 sty 22:20
Bogdan:
| 1 | | 2 | |
| + |
| = 1 / * (5 − logx)(1 + logx) |
| 5 − logx | | 1 + logx | |
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymujemy: log
2x − 5logx + 6 = 0
Δ = 1,
| | 5 − 1 | |
logx = |
| = 2 ⇒ x = 102 = 100, |
| | 2 | |
| | 5 + 1 | |
logx = |
| = 3 ⇒ x = ... |
| | 2 | |
31 sty 22:36
paula: Dzięki wielkie Bogdan
31 sty 22:44