obliczyc całke
Paweł: ∫x3lnxdx
31 sty 21:29
kachamacha: przez częsci
31 sty 21:30
Paweł: pomóżcie bo nie wiem z czym to sie je i jak do tego sie zabrać...
31 sty 21:32
31 sty 21:33
kachamacha: | | x4 | | 1 | | x4 | |
=lnx* |
| −∫ |
| * |
| dx= |
| | 4 | | x | | 4 | |
31 sty 21:34
31 sty 21:35
31 sty 21:35
31 sty 21:36
31 sty 21:37
kachamacha: i tak wystarczy
31 sty 21:37
31 sty 21:38
kachamacha: to nie to samo
a taki powinien być wynik?
31 sty 21:39
Paweł: cos w ten desen....
31 sty 21:43
Paweł: lnx=t
et=x
dx=etdx
∫te4tdt=t14−∫1e4t=14et(t−1)=14x(lnx−1)
31 sty 21:49