planimetria
roman: Oblicz długość promienia okręgu opisanego na okręgu, wiedząc, że:
a=6
no jak by ktos chciał rysunek zrobic to bym był bardzo wdzieczny , chyba ze ktos uwaza ze jest
on zbyteczny ...
barzdo prosze o rozwiazanie tego zadania bo nie wiem jakiego uzyc wzoru ....
31 sty 21:18
31 sty 21:26
Roman: wzór na obwód okręgu, z a ułamek mówi nam o tym jaką cześć okręgu chcemy wyznaczyć...
31 sty 21:27
roman: obwód okręgu = 2πr >?
31 sty 21:30
Bogdan:
okrąg opisany na okręgu? czy okrąg opisany na ... czym?
31 sty 21:33
roman: nie wiem dobrze licze >?
24=1πR
23π=R
nie wiem dobrze to zrobiłem >?
31 sty 21:36
roman: na okręgu Romku
31 sty 21:36
Roman: tak obwód okręgu = 2 pi r wzór z podstawówki, czy z gimnazjum...
31 sty 21:37
roman: yyy Bogdanie ,,,,
31 sty 21:37
roman: heh a obliczenia dobre >?
31 sty 21:37
Roman: 24/pi w jakiej Ty jesteś klasie ?
31 sty 21:39
Bogdan:
Na czym jest okrąg opisany?
Co to jest a?
Co to jest α?
31 sty 21:40
roman: w II no tak,,,, masz racje ,,,
ale widzisz twoj wzor jest chyba zł bo w odpowiedziach mam taki
asinα=2πR no i tak go przekształcili
31 sty 21:42
Roman: no skoro ma kąt podany, i jakąś długość, a ma znaleźć r, i robi błędy rachunkowe na poziomie
podstawówki, to chyba treść zadania można sobie wywnioskować
31 sty 21:42
roman: α = tto jest alfa = 45 stopni
a = to jeeest dł boku = 6
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na okręgu
31 sty 21:43
roman: no to może mi ktoś to napisać jak powinno byc >?
31 sty 21:44
Roman: hahah, na oktręgu ? a nie na kwadracie ? jakim cudem okrąg ma bok hahaha
31 sty 21:45
Roman: albo inaczej, ile boków ma koło
31 sty 21:46
roman: oj roman roman .... poczekaj dam ci rysunek ...
31 sty 21:46
roman:

to zielone to R
31 sty 21:50
Roman: aha, a to w środku to też okrąg ?
31 sty 21:51
roman: okrąg i trójkąt .... cos nie wyraznie narysowałem....
31 sty 21:53
roman: romek co wymiękasz .... >?
31 sty 21:56
Bogdan:
Jaki trójkąt romanie?. Podaj pełną treść zadania.
31 sty 21:56
31 sty 21:57
Roman: to jest twierdzenie sinusów, 2R= KĄT/ DŁUGOŚĆ BOKU naprzeciwko tego kąta ...
31 sty 21:58
Roman: nie wierzę, w to co tu czytam

hahaha
31 sty 21:59
roman: odwrotnie
czyli juz wiesz ....
31 sty 21:59
roman: czyli ze to jest zle co oni tam napisali >?
31 sty 21:59
Roman: przecież masz tam wszystko wyjaśnione... po co tu piszesz...
31 sty 22:00
Bogdan:

Korzystamy z twierdzenia sinusów.
31 sty 22:01
roman: bo moze chciałem zobaczyc jak to mozna obl inaczej ...
31 sty 22:02
roman: ok dzięki wszystkim ,,,,
31 sty 22:04