STOŻEK - POMOCY :)
Agnieszka0: Powierzchnia boczna stozka jest wycinkiem kołowym, którego kąt środkowy ma miarę 150 stopni.
Wiedząc, że tworząca ma długość 24 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego stozka.
31 sty 21:06
31 sty 21:09
Agnieszka0: tak wiem, juz próbowałam, wiele razy robic to zadanie, ale nic nie wychodzi, pomocy , pomóżcie
31 sty 21:11
Agnieszka0: i kto mi pomoze, zrobi, blagam

)))))))))
31 sty 21:16
Eta:
Za momencik
31 sty 21:27
Eta:

R= l= 24
| | 150 | | 5 | |
Pb=P(wycinka)= |
| *πR2= |
| *242*π= 240π
|
| | 360o | | 12 | |
Pb=240 π cm
2
P
b=πrl, r −−− dł. promienia podstawy stożka
πr*24= 240π =>
r=10
h
2= l
2−r
2 , to h=........ dokończ
31 sty 21:40
Eta:
I co? Agnieszk0 .. .. tyle błagania i teraz żadnego słowa? (oj nieładnie! )
31 sty 22:19