Podaj miejsca zerowe funkcji określonej wzorem.
Paulinaaa: Podaj miejsca zerowe funkcji określonej wzorem:
b) y= { 2x+1 gdy x < 1
3x+6 gdy x ≥1
bardzo prosze o pomoc.
31 sty 21:02
b.: miejsca zerowe to takie 'iksy', dla których y(x)=0
rozwiązujesz więc:
równanie 2x+1=0 dla x<1 (tzn. bierzemy tylko rozwiązania, które są mniejsze od 1)
równanie 3x+6=0 dla x≥1 (podobnie jw.)
dalej sama spróbuj...
31 sty 21:06
Eta:
2x+1=0 i x <1
x= −12 < 1 −−− zatem jest miejscem zerowym
3x +6 =0 i x ≥1
x= −2 < 1 −−− czyli nie jest miejscem zerowym
odp: f(x) ma tylko jedno miejsce zerowe x= −12
31 sty 21:07
Paulinaaa: Dziękuje : )
31 sty 21:12