Macierz
Piotr student: Prosze obliczyć wyznacznik macierzy
I0 5 0 2I
I8 3 4 5I
I7 2 1 4I
I0 4 0 1I
31 sty 20:54
Bogdan:
−60
31 sty 21:00
Piotr student: POMÓZ
31 sty 22:01
think: od pierwszego wiersza odejmij podwojoną wartość wiersza czwartego:
|0 −3 0 0|
|8 3 4 5|
|7 2 1 4|
|0 4 0 1|
teraz rozwinięcie Laplace'a
.. |8 4 5|
−(−3)* |7 1 4|
.. |0 0 1|
wyznacznik 3x3 chyba już potrafisz policzyć?
31 sty 22:09
Karol: musisz to zrobić rozwinieciem bodajże la Place'a czy jakoś tak czyli wybierasz sobie najlepiej
ten wiersz albo tą kolumnę gdzie masz najwięciej zer ( bo tak będzie najłatwiej) i robisz
sobie tak:
5*(1)3* |845| + 2*(−1)4* |834| = i juz wiesz
|714| |721|
|001| |040|
31 sty 22:11
Piotr student:
I0 5 0 2I
I8 3 4 5I I8 3 4I I0 0 2I
I7 2 1 4I = 2*(−1)1+4 I7 2 1I + 4*(−1)4+2 I8 4 5I=
I0 4 0 1I I0 4 0I I7 1 4I
I8 3 4I I0 0 2I
=−2 I7 2 1I + 4I8 4 5I =
I0 4 0I I7 1 4I
31 sty 22:17
Piotr student: ciąg dalszy
I8 3 4I 8 3
I7 2 1I 7 2 = 84−32= 52
I0 4 0I 0 4
I0 0 2I 0 0
I8 4 5I 8 4 = 16−56= − 40
I7 1 4I 7 1
−2*52−(40)=−104+40=− 64
prosze o sprawdzenie błędów
31 sty 22:28
Piotr student: Prosze o sprawdzenie bo wynik mi nie wychodzi
1 lut 10:15
think: Piotr zasadniczy na samym początku skąd Ci się wzięło 2 i 4

nie ma żadnego wiersza ani
kolumny z takimi dwoma elementami i dwoma zerami.
przykładowo:
rozwinięci Laplace'a względem pierwszego wiersza:
|
0 5 0 2|
|8 3 4 5| |3 4 5| |8 4 5| |8 3 5|
|7 2 1 4| =
0*(−1)
1+1|2 1 4| +
5*(−1)
1+2|7 1 4| +
0*(−1)
1+3|7 2 4|
|0 4 0 1| |4 0 1| |0 0 1| |0 4 1|
|8 3 4|
+
2*(−1)
1 + 4|7 2 1|
|0 4 0|
1 lut 10:31
think:

w
1 = [0, 5, 0, 2]
w
4 = [0, 4, 0, 1]
nowy wiersz pierwszy to
w
1 := [0, 5, 0, 2] − 2[0, 4, 0, 1] = [0, −3, 0, 0]
Mamy wiersz aż z trzema zerami i super teraz można względem tego wiersza rozwinięcie Laplace'a
w celu obliczenia wyznacznika:
−3*(−1)
1+2*wyznacznik z tego co jest poza szarą obwódką na rysunku
1 lut 10:47
AS: A nie łatwiej przez redukcję rzędu macierzy
| 8 4 5 | | 8 3 4 |
0* | ... | − 5*| 7 1 4 | + 0* |...| − 2*| 7 2 1 |
| 0 0 1 | | 0 4 0 |
Teraz łatwo wyliczyć wyznaczniki rzędu trzeciego.
1 lut 10:56
Piotr student: PROSZE O ZROBIENIE MOJA METODĄ
1 lut 14:07
Piotr student: PROSZE O POMOC W ZROBIENIU ZADANIA NIE ROZUMIEM JAK ZROBIĆ A WYNIK MI NIE WYCHODZI
1 lut 20:36
Piotr student: PROSZE O JASNE WYTŁUMCZENIE ZADANIA, NAPRAWDE TEGO INACZEJ NIE UMIEM ROZWIAZAC PRÓBOWAŁE JUZ
WIELE RAZY, DLA MNIE TO TRUDNE A DLA KOGOŚ KTO TO POTRAFI TO PROSTE
1 lut 20:41
Piotr student: BĘDE WDZIĘCZNY I JAK BEDE UMIAŁ TO POMOGE
1 lut 20:44
think: no właśnie a ta Twoja metoda ma jakąś nazwę

Bo nie wiem co Ci mam wytłumaczyć... większość
pokazywała rozwinięcie Laplace'a ale zdaje się nie o to Ci chodzi czy jak, czy co i w
ogóle...

?
1 lut 23:43