Obliczanie wyznacznika macierzy
Piotr student: Proszę sprawdzić mi to i pomóc jak coś jest zle, Obliczy wyznacznik macierzy
I0 5 0 2I I8 3 4I I0 0 2I
I8 3 4 5I=2*(−1)1+4 I7 2 1I+ 4*(−1)4+2 I8 4 5I =
I7 2 1 4I I0 4 0I I7 1 4I
I0 4 0 1I
I8 3 4I I0 0 2I I8 3 4I8 3
=−2I7 2 1I +4I8 4 5I= I7 2 1I7 2 =84− 32=52
I0 4 0I I7 1 4I I0 4 0I0 4
I0 0 2I0 0
I8 4 5I8 4 = 16−56= − 40
I7 1 4I7 1
−2 *52−(−40)=−104+40=−64
31 sty 20:51
jo: Trzeba rozwijać względem którejś kolumny a nie brać dowolne ... ah, za dużo tłumaczenia a i tak
w ten sposób to nie jest łatwo wyjaśniać... Spróbuj jeszcze raz, sprawdź dokładnie jak się ten
wzór stosuje.
31 sty 20:58
AS: Odp. −60
31 sty 20:58
jo: Rozwiń sobie względem 3 kolumny.
31 sty 20:59
kachamacha: idź po pierwszym wierszu
i wtedy działasz z kolumną drugą ( z piątką) i czwartą kolumną ( z dwójką) bo reszta to zero
31 sty 20:59