matma
nick: Przedstaw wyrażenie w postaci jednej potęgi
3·2⁴+2⁵+2⁶+7·2⁴
31 sty 20:35
nick: nie rozumiem tej techniki wykonywania takiego typu zadania

wytłumaczyłby mi ktoś ?
31 sty 20:38
Kejt: spróbuj może wyłączyć 24 przed nawias.
31 sty 20:39
nick: 24 przed nawias bo się powtarza ? a co dalej ?
31 sty 20:42
Kejt: ze wszystkich czterech składników. =24(3+2+.....)
31 sty 20:43
nick: 24(3+ 25 +26 + 7) ? ? ..
31 sty 20:45
Kejt: nie.. nie podzieliłaś 25 i 26 przez 24...
31 sty 20:46
nick: a 3 i 7 też trzeba podzielić przez 24 ? to ile by to było wtedy ?
31 sty 20:52
Kejt:
3*24 : 24=3
7*24 : 24=7
31 sty 20:53
nick: 24 * (3+2+4+7) = 24 * 16 ?
31 sty 20:56