b.: Trzeba policzyć, ile jest liczb podzielnych przez 3 wśród liczb 1,2,...n
jeśli nie widzisz, jak to zrobić, rozważ 3 przypadki: n=3k+1, albo n=3k+2, albo n=3k+3, gdzie k
jest naturalne (tj. 0,1,2,...)
i w każdym z tych przypadków policz, ile jest liczb podzielnych przez 3
Np. gdy n=3k+1 dla pewnego k∊N, to mamy:
wszystkich zdarzeń elementarnych: 1,2,3,...,3k,3k+1, jest ich n=3k+1
sprzyjających jest k: 3,6,9,...,3k
| | k | |
czyli wynik: |
| w tym przypadku |
| | 3k+1 | |
zostają 2 przypadki do rozważenia...