a
Baśka: czy ktoś mógłby rozwiązać tą całke rok po kroku

jutro egzamin a wiedza gdzieś się schowała
...
31 sty 20:06
Baśka: nikt nie pomoże

?
31 sty 20:14
Baśka: to chociaż niech ktoś wynik poprawny poda prosze
31 sty 20:26
Baśka: zlitujcie się
31 sty 20:45
Grześ: ehh.. najpierw trzeba przekształcić na ułamki proste, czyli:
| x | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | | x2+x+1 | |
| x | | Ax2+Ax+A | | Bx2−Bx+Cx−C | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+x+1) | | (x−1)(x2+x+1) | | (x−1)(x2+x+1) | |
x=Ax
2+Ax+A+Bx
2−Bx+Cx−C
x=(A+B)x
2+(A−B)x+A−C
A+B=0
A−B=1
A−C=0
Stąd:
| | 1 | |
C=− |
| , więc rozkład wygląda tak: |
| | 2 | |
| x | | | | | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | | x2+x+1 | |
Teraz spróbuj
31 sty 20:47
Grześ: rozłożyłem Ci na dwa ułamki... spróbuj coś dalej zadziałać
31 sty 20:47
Baśka: wiem wiem tylko potem mam problem ty zrobiłeś błąd rachunkowy w tym obliczniu A B C
31 sty 21:05
Baśka: ale dzięki za pomoc
31 sty 21:05
Grześ: gdzie masz błąd rachunkowy

A B C jest dobrze, jak nie wierzysz to spowrotem sprowadź do wspólnego mianownika..
ehh..
31 sty 21:19
Baśka: A+B=0
A−B=1 tu brakuje jeszcze − C
A−C=0
31 sty 21:20
Grześ: hehe.. czekaj czekaj... gdzie ten kurczek jest.. :

31 sty 21:20
31 sty 21:21
Baśka: robię ten przykład już od jakiegoś czasu wiec wiesz

ale już wyszło

dzieki
31 sty 21:39