?
Kone: Okrąg o równaniu (x−5)2 − (y−9)2 = 4 ma środek S i promień r. Wyznacz S i r.
Więc muszę najpierw wyliczyć ze wzorów skróconego mnożenia, następnie zamienić znak na
przeciwny. I wtedy z układu równań czy inaczej ?
31 sty 20:04
Kone: Mała podpowiedz?
31 sty 20:06
Kejt: ze wzoru na równanie okręgu:
(x−a)2+(y−b)2=r2
r=√4=2
a=5
b=9
S=(a;b)
S=(5;9)
jeśli nigdzie się nie pomyliłam..
31 sty 20:07
Kejt: ojj.. nie zauważyłam, że tam plus jest.. chwila.
31 sty 20:07
Kone: Ale gdzie ten wzór znalazłaś?
31 sty 20:18
Kone: Oki już mam.
31 sty 20:18
31 sty 20:19
Kejt: zadanie czy wzór?
31 sty 20:19
Kone: Czyli tam w odpowiedzi będzie S=(5.−9) a r=2 ? ^^
31 sty 20:22
Kejt: to chyba nawet okręgiem nie jest.. nie zauważyłam, że tam jest minus a nie plus między
nawiasami..
31 sty 20:25
31 sty 20:35
Kone: No rzeczywiście to nie jest okrąg xd i oni każą nam robić takie zadania lol
31 sty 20:41
Kejt: może się w druku walnęli i powinien tam być +..
31 sty 20:42
Kejt: dopisz
31 sty 20:42
Kone: To zadania z matury xD więc muszę dla nauczycielki powiedzieć

lol zdziwi się
31 sty 20:44