Dana jest funkcja
silencee: Dana jest funkcja:
f(x)= sin2x * cos2x + sin3x * cos2x + sin4x * cos2x + ...
Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji oraz oblicz f(π3)
31 sty 19:57
Godzio:
| | π | | π | |
sinx ≠ 1 i sinx ≠ −1 ⇒ x ≠ |
| + 2kπ i x ≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
a
1 = sin
2x * cos
2x
q = sinx
| | a1 | | sin2x * cos2x | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − sinx | |
31 sty 19:59
silencee: Domyślam się że wyznaczając dziedzinę najpierw uzyskałeś wzór funkcji w oparciu o ciąg
geometryczny, gdzie w mianowniku jest 1 − sinx. Dlaczego więc sinx≠−1?
31 sty 20:03
silencee: Nie za bardzo w ogóle rozumiem sposobu rozwiązania, korzystasz tutaj z ciągu sum częściowych, a
żeby z tego korzystać to |q|<1, w tym przypadku przecież |sinx| może osiągnąć wartość równą 1.
Jeżeli źle myślę to mnie popraw
31 sty 20:08