Prawdopodobieństwo
Magda: Rzucono dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że dwa razy wypadnie
liczba oczek parzystych lub nie mniejsza od 5.
Odp: P(A)=4/9
Omega w dwóch rzutach wynosi:
Ω=6*6=36
I dalej już nie mam pojęcia jak to obliczyć.
31 sty 19:48
M4ciek:
Ω = 6
2 = 36
A − (2,2),(2,4),(2,6),(4,2),(4,4),(4,6),(6,2),(6,4),(6,6) − liczba oczek parzystych + liczba
oczek nie mniejsza od 5 (5,5),(5,6)(6,5) = 12
Hmm dziwne...
Moze ktos mnie oswieci
31 sty 20:07
Roman: Co w tym dziwnego
31 sty 20:16
Magda: | | 4 | |
Według arkuszy egzaminacyjnych w książce wynik wynosi P(A)= |
| |
| | 9 | |
| | 16 | |
Za dobra w tym nie jestem ale P(A) = |
| |
| | 36 | |
31 sty 20:17
M4ciek: No wynik mi Romanie nie pasuje no to sie pytam...
31 sty 20:19
M4ciek: No tak Magda :
| | 16 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| czyli brakuje mi 4 odpowiedzi w zdarzeniu A , ale ja sie pytam gdzie |
| | 36 | | 9 | |
31 sty 20:20
Roman: przepraszam, nie zauważyłem że taka ma być odpowiedź
31 sty 20:22
Magda:
A przy tej 5 nie może być (5,1), (5,2), (5,3), (5,4)
31 sty 20:29
Roman: na pewno nie... 2 razy wypadnie nie mniejsza niż 5...
31 sty 20:30
Roman: ale, skoro prawdopodobieństwo że wypadnie (2,4) lub (4,2) ma być równe prawdopodobieństwu że
wypadnie (2,2) to czy podwójnych nie powinniśmy liczyć podwójnie, znaczy (4,4) (4,4) (2,2)
(2,2) ...
31 sty 20:33
Magda:
Dobrze, brakuje jeszcze 4. Czyli jakby się powtarzały (4,4), (2,2) to brakuje jeszcze 2
31 sty 20:36
Roman: jeszcze 55, i 66, tak może być
31 sty 20:39
Magda:
Czyli ostatecznie?
Jakie będzie rozwiązanie?
31 sty 20:44
Roman: nie może tak byc,bo nie mieści to się w omedze, a więc moim zdaniem błąd jest w książce....
31 sty 20:48
Magda:
Aha, czyli powinnam zapisać wynik wg. rozwiązania które podał M4ciek.
Dobrze.
Dziękuje za pomoc
31 sty 20:53