Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
Bjornolf:
| | −1 | |
wtedy moge to uprościć tak?: |
| |
| | x2lnx | |
i co dalej? moge wkleić dalszą część, ale nie wydaje mi sie logiczna. z góry dziękuję za pomoc
31 sty 19:42
Godzio: źle pochodną policzyłeś
31 sty 19:43
Bjornolf: ok, to tak:
| | (1')xlnx−x[lnx+x1x] | |
f'(x)= |
| |
| | x2ln2x | |
dobrze?
(1')xlnx = 0 ?
x
1x = 1
więc zostaje:
dalej
31 sty 20:04
orqa: mogłby ktoś dokończyć? mnie takżę interesujeto zadanie
31 sty 20:30
orqa: tyle, żez tego co wiem pochodna wynosi
−lnx − 1 x2 ln2x
31 sty 20:32
Bjornolf: góra się zgadza, ale dół..
(xlnx)2 = x2lnx2
czy x2lnx?
31 sty 20:54
Bjornolf: x2ln2x miało być
31 sty 20:57
bh: nom raczej tak bo cały duł podnosisz do kwadratu...
31 sty 20:58
Bjornolf: no i teraz co dalej.
| −lnx−1 | |
| > 0 a potem <0 w teorii.Następnie przedziały itd. jak wygląda to w praktyce? |
| x2ln2x | |
31 sty 21:01
orqa: przepraszam, tam zamiast u dalem U i sie zlało

a co dalej?
f rosnąca <=> f ' (x) > 0 tak?
i?

(ilnx−1)(x
2ln
2x) > 0 ?
31 sty 21:03
orqa: (−lnx−1)(x
2ln
2x) > 0
Poprawilem.
31 sty 21:05
Bjornolf: chyba mam(dzięki pomocy). co o tym sądzicie?
założenia: x≠1 x>0
(−lnx−1)(x2ln2x)=0
(−lnx−1)=0 lub (x2ln2x)=0
lnx=−1 lub ln2=(ln)2=0
x=e−1 lub x2=0 ∉ przez założenie lub x=1 ∉ do założenia
Więc istnieje tylko jedno x0=e−1
a<0 wiec
f'(x)>0 dla x∊(0,e−1)
f'(x)<0 dla x∊(e−1,+∞)\{1}
31 sty 21:27