Witam i proszę o pomoc
fred: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu w którym krawędzie podstawy
mają długość 6 cm i 8 cm, a przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 30 stopni.
31 sty 19:37
Kejt:

najpierw trzeba policzyć przekątną podstawy z tw. Pitagorasa:
c
2=6
2+8
2
c=10
z własności trójkąta o katach 30
o;60
o;90
o:
c=H
√3
10=H
√3
H=U{10}{
√3
H=...
dalej powinieneś dać sobie radę, ale gdyby nie, to pytaj.
31 sty 19:45
fred: | | 10√3 | |
Czyli H= |
| , dobrze obliczyłem? W takim razie co dalej? |
| | 3 | |
31 sty 20:13
Kejt: podstaw do wzorów na pole całkowite i objętość.. masz takowe?
31 sty 20:14
fred: Aha, już wiem. Ale czy dobry wynik przy H mi wyszedł?
31 sty 20:16
Kejt: tak
31 sty 20:17
fred: Ok, dzięki.
31 sty 20:19
Kejt: nie ma sprawy
31 sty 20:20
fred: | | 160√3 | |
A więc Pc= 136+ |
| i V=160√3
|
| | 3 | |
Dobrze?
31 sty 20:47
Kejt:
można jeszcze wrzucić 40
√3 do ułamka..
objętość jest ok.
31 sty 20:52