ułamki
Ewelina:
| | (34)2−116 | |
Jeśli x= |
| to liczba do niej |
| | (13−12)(13+12) | |
przeciwna jest równa:
A)−3
35 B)
185 C)−1
45 D)1
45
31 sty 18:55
Mila: jak liczyłaś ?
31 sty 18:59
Ewelina: normalnie (chyba)
31 sty 19:04
Ewelina: Podniosłam do kwadratu, odjęłam,następnie mnożyłam liczby w mianowniku i dzieliłam licznik
przez mianownik i nie wychodzi
31 sty 19:05
Mila: ile wyszło w liczniku ?
w mianowniku masz (a−b)(a+b)=a2−b2
(1/3−1/2)(1/3+1/2)=1/9−1/4 do wspólnego mianownika i odjąć
31 sty 19:17
Ewelina: dzięki, już wiem, pomyliłam mianownik
31 sty 19:22