?
Kone: Wysokość trójkąta równobocznego jest o 2 krótsza od boku tego trójkąta. Oblicz bok trójkąta.
czyli :
h−2=a+2
31 sty 18:50
Kone: Ktoś pomoże ?
31 sty 19:00
bart: no dobrze robisz
31 sty 19:02
31 sty 19:03
Spaz:
A=h+2
| | √3 | | √3 | |
A(1− |
| ) =2 / : (1− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 4(2+√3) | |
A= |
| = |
| = 4(2+√3) |
| | 2−√3 | | 4−3 | |
31 sty 19:08
Kone: a
√3−4=2a+4
a
√3−2a=8
2a
√3=8/:2
a
√3=4/:
√3
| | 4 | | √3 | | 4√3 | |
a= |
| * |
| = |
| ? czy tak ? |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
31 sty 19:09
Spaz: skąd masz h−2=a+2 ?
31 sty 19:09
bart: a nie jednak zle robiles
31 sty 19:09
Kone: Czyli tak jak Spaz zrobił ?
31 sty 19:11
Spaz: Raczej. Zasada jest prosta: najpierw pij, a potem się ucz. Wtedy lepiej idzie. Zwłaszcza z
matmą
31 sty 19:13
Spaz: Pomyśl w ten sposób:
Kone: Wysokość trójkąta równobocznego jest o 2 krótsza od boku tego trójkąta
czyli np:. dla wysokości 5, bok jest równy 7
dla wysokości 8, bok jest równy 10
dla wysokości h, bok jest równy h+2
teraz łatwiej?
31 sty 19:15
Kone: Tylko,że ja nie mam co wypić.
31 sty 19:15
Kone: No to trochę ułatwia sprawę. Dzięki. ^^
31 sty 19:16
Spaz: i zawsze staraj się z początku przedstawiać na przykładach. to lepiej wtedy widać. taka porada
na przyszłość
31 sty 19:17
Kone: Dzięki jeszcze raz.
31 sty 19:18