Pomóżcie!
kamil:
Wykaż że zachodzi nierówność:a2+b2+c2≤2(ab+bc+ca)
31 sty 18:48
M4ciek:
a
2 + b
2 + c
2 ≤ 2ab + 2bc + 2ca
(a + b + c)
2 − 2ab − 2bc − 2ca ≤ 2ab + 2bc + 2ca
(a + b + c)
2 ≤ 2(2ab + 2bc + 2ca)
(a + b + c)
2 ≤ 2[(a + b + c)
2 − a
2 − b
2 − c
2]
(a + b + c)
2 ≤ 2(a + b + c)
2 −2(a
2 + b
2 + c
2)
−(a + b + c)
2 ≤ −2(a
2 + b
2 + c
2) /: (−1)
a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2ac + 2bc ≥ 2a
2 + 2b
2 + 2c
2
a
2 + b
2 + c
2 ≥ 0
ckd.
31 sty 19:19
Godzio:
M4ciek spójrz na ostatnie 2 linijki co tam się stało

?
31 sty 19:23
M4ciek: Moment
31 sty 19:23
M4ciek: Ehh a juz myslalem ,ze jestem w domu
31 sty 19:24
Godzio:
Trzeba wykombinować coś innego
31 sty 19:29
M4ciek: Jakbym mial na maturze to pewnie bym wymyslil , a tak na kompie to ciezko

, ale jeszcze
moment pokombinuje.
31 sty 19:31
Godzio:
Tylko szkoda że ta nierówność nie jest prawdziwa
31 sty 19:37
M4ciek: Nie
31 sty 19:38
Godzio: a = 1, c = 1 , b = 100 i już się nie zgadza
31 sty 19:39
M4ciek: To co zle przepisal
31 sty 19:43
Godzio: możliwe
31 sty 19:43
M4ciek: Wrrrrr , a tyle sie nakombinowalem
31 sty 19:45