Andrzej Kiełbasa Funkcja Liniowa
Jeruzalem: 132. Dla jakich wartości parametru a równanie |x−2|=a
2 −3a−2 ma dwa pierwiastki różnych znaków
Odp. (−
∞;−1)U(4;+
∞)
134. Rozwiąż równanie a
2(x−1)−ab=b
2(x+1)+ab gdzie a i b są parametrami.
Do tego zadania tylko pytanie:
Doszedłem do momentu x(a
2−b
2)=(a+b)
2 i jeżeli podzielę obie strony przez (a
2−b
2) to
równanie ma jedno rozwiązanie, natomiast jak sprawdzić kiedy równanie ma nieskończenie wiele
rozwiązań albo ich nie ma wcale. To się robi na tym etapie? I czy polega to na metodzie
podstawiania liczby i sprawdzania ?
Dzięki za pomoc
31 sty 18:48
Eta:

Rysując wykres f(x)= |x−2|
zauważamy,że równanie będzie mieć dwa rozwiązania różnych znaków
wtedy gdy prosta y= g(a) przetnie ten wykres w I i II ćw. układu współrzędnych
czyli powyżej wartości y= 2
zatem ten warunek będzie spełniony dla: g(a) >2
a2−3a −2 >2
rozwiąż tę nierówność i podaj przedziały do,których należy "a"
31 sty 21:02
utan: nieskończenie wiele rozwiązań, gdy
0x = 0
czyli
{ a2 − b2 = 0
{ (a+b)2 = 0
brak rozwiązań, gdy
{ a2 − b2 = 0
{ (a+b)2 ≠ 0
jedno rozwiązanie, gdy
{ a2 − b2 ≠ 0 (wtedy ci wolno dopiero podzielić, stąd jedno będzie rozwiązanie)
31 sty 21:36
Jeruzalem: Dzieki wam
1 lut 10:17