jak wyznaczyc wartosci x spelniajace ta nierownosc?
maturzysta: doprowadzilem nierownosc do postaci
x2+6x+8=0
jak wyznaczyc wartosci x spelniajace ta nierownosc?
2 lut 17:39
kamil: jaka ta nierownosc byla? bo z tego co tu napisales to jest rownanie kwadratowe ?
Δ = 36-32 = 4
√Δ = 2
x1= 2
x2 = -4
2 lut 17:46
maturzysta: x2+6x+8<0
2 lut 17:53
kamil: miejsca zerowe x1 - 2; x2 = -4 nanosisz na wykres, poniewaz a>0 ramiona paraboli sa w
gorze, a wiec rozwiazaniem wykresu jest przedzial (-4:2)
2 lut 17:59
kamil: tzn x1 = 2 oczywiscie, pomylka
2 lut 18:00
marti2003: PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU ZADANIA
2 lut 18:01