Całka nieoznaczona
Całkowicz: Witam!
Mam problem z taką oto dziwną całką :
∫ x * sin ( 2x2 + 1) * dx
Jak podstawię sin( 2x2 + 1 ) = t i zrobię cos4x( 2x2 +1 ) * dx = dt to nie wiem co dalej...
Proszę o pomoc
31 sty 18:31
Amaz:
t=2x2+1
31 sty 18:32
danny: nom, wychodzi łatwo
31 sty 18:35
Całkowicz: Ok. Super, dzięki panowie

A coś takiego :
x(x+1)(x−2) 
Co podstawić?
31 sty 18:45
Całkowicz: Oczywiście zapomniałem tam znaku całki i dx
31 sty 18:45
maciej: nic nie podstawiasz,
rozbijasz na ulamki proste A/(x+1)+B/(x−2)
31 sty 19:07