przedzialy monotoniczności
paweł: wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x) =
1x lnx.
ktoś mogłby nakierować, pomoć?
31 sty 18:06
Godzio: pochodna wyliczona ?
31 sty 18:12
paweł: niezabardzo wiem jak ją wyliczyć...
31 sty 18:21
Godzio:
znasz wzór na pochodną ilorazu i iloczynu ?
31 sty 18:26
paweł: hmm, nie wiem cyz dobrze ale wyszło mi 1x ? o.O
31 sty 18:27
paweł: przepraszam, zle, sprubuję raz jeszcze i dam znać
31 sty 18:28
Godzio:
| 0 * x * Inx − (xInx)' | | | |
| = |
| = |
| (xInx)2 | | x2 * ln2x | |
31 sty 18:29
Godzio:
spr
óbuję
31 sty 18:30
paweł: af. no jak widać i z matematyką i z ortografią mam problemy

hmm, niepotrzebnie
przekształcałem wzór, głupstwa mi wychodziły... teraz już widzę wszysto pięknie ladnie

ale
co dalej?
31 sty 18:34