przygotowanie do egzaminu- proszę o wpełnie poprawne rozw.
zaspolone: z2+(15+7i)z+8−15i=0
rozwiązać jak funkcję kwadratową w zb liczb R tzn. delta i wyjdą pierwiastki (i tak będą
wszystkie rozwiązania) czy rozwiązać tak jak się rozwiązuje równania w zespolonych? Co jest
poprawniejsze (bo rozwiązania wychodzą dziwne i obawiam się, że nie takie same... choć byćmoże
pomyliłam się w liczeniu)?
31 sty 18:06
doniu: Też mi dziwnie wyszło rozwiązania wynik deltę z układu równań i deltę wyszło mi 64836, a
pierwiastek deltę to mi nie pasowało.
31 sty 20:47
Grześ: Δ=225+210i−49−32+60i=144+270i=9(16+30i)
√Δ=3
√16+30i=3
√(5+3i)2=3(5+3i)
| | −15−7i−15−9i | | −30−16i | |
z1= |
| = |
| =−15−8i |
| | 2 | | 2 | |
| | −15−7i+15+9i | | 2i | |
z2= |
| = |
| =i |
| | 2 | | 2 | |
31 sty 20:53