matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw w postaci iloczynu dwóch wielomianów
marti2003:
2x(kwadrat) - 2a(kwadrat) = 3ax
2 lut 17:36
SAIzou:
2x
2
−3ax−2a
2
=0 Δ
x
= 9a
2
+16a
2
= 25a
2
x
1
= 2a
1
x
2
= −
a
2
1
(x+
a)(x−2a)=0
2
7 maj 08:06