Wyznacz długość wysokości trójkąta równoramiennego
Damian: Wyznacz długość wysokości trójkąta równoramiennego o wierzchołkach A=2, −5); B=(−4,2); C=(4,4)
31 sty 18:00
M:
3 kwi 06:01
M:
2 cze 17:40
Mila:

A=(2, −5); B=(−4,2); C=(4,4)
1)
|AB|=
√62+72=P{36+49}=
√85
|BC|=
√82+22=
√68
|AC|=
√22+92=
√85=|AB|
| | 2+4 | |
S− Środek BC: S=(U{{−4+4}{2}, |
| =(0,3) |
| | 2 | |
Prosta BC:
2) y=ax+3 i C∊ BC
x−4y+12=0
| | |2−4*(−5)+12| | |
ha=D(A,BC)= |
| |
| | √1+16 | |
3)
| | 1 | | 1 | | 34 | |
PΔ= |
| *|BC|*ha= |
| √68* |
| =34 |
| | 2 | | 2 | | √17 | |
64
√85=85h
b
2 cze 20:07
Leszek: ha = |AS| = √(2−0)2 + (−5−3)2 = 2√17 , można tak .
2 cze 20:37
Mila:
Tak , to lepszy sposób
2 cze 22:14