matma
kasia: Przedstaw w postaci jednej potęgi wyrażenie
4√3−3 * 5√9
31 sty 17:56
kachamacha: nie dam rady tego odczytać ale podpowiem że należy przedstawić wszystko w postaci potęgi 3
31 sty 17:57
Mila: 9=32
5√9=91/5=(32)1/5=32/5
(3−3*32/5)1/4
wiesz już ?
31 sty 18:02
kasia: 3
−1320
tj. 3 do potęgi jak coś
31 sty 18:02
kasia: napisałam wynik
31 sty 18:03
kasia: znam wynik , tylko nie wiem jak to rozwiązać
31 sty 18:03
Mila: Tak
31 sty 18:04
kasia: a w przykładzie napisałam :
pierwiastek 4 stopnia z 3 do potęgi −3 * pierwiastek 5 stopnia z 9
31 sty 18:05
kasia: umie ktoś ten przykład odczytać i wykonać ?
31 sty 18:07
Mila: Kasiu jeżeli jest mnożenie to 23*25 to dodajesz =28
jezeli dzielenie 37:32=35 odejmujesz
a ( 34)6=34*6=324
31 sty 18:08
kasia: próbuję ten przykład zrobić , ale mi nie wychodzi
31 sty 18:08
Mila: Napisałam u góry jak zacząc
31 sty 18:09
kasia: dziękuję
31 sty 18:09