Potęgowanie
Niemota matematyczna: 1614 + 3−1
31 sty 17:50
Niemota matematyczna: Prosze o pomoc.. czy to sie równa113 ?
31 sty 17:50
31 sty 17:50
Mila: jezeli tak ma byc 16
1/4=
4√16=2
31 sty 17:52
Niemota matematyczna: a jeśli mam to wszystko podzielic na 4 ? wtedy = 113 ?
31 sty 17:52
31 sty 17:53
kachamacha: ehhh zapis
31 sty 17:55
Niemota matematyczna: nie zgadzam sie.. kachamacha
1614 + −3−1 = 2 + 13 a pod kreską ułamkową jest 4
31 sty 18:00
Niemota matematyczna: i co.. ?
31 sty 18:07
Mila: zobacz u góry co pisałam ,tak wygląda licznik ?
31 sty 18:13
Niemota matematyczna:
2 + 13
4
31 sty 18:20
Niemota matematyczna: między tym kreska ułakowa
31 sty 18:21
Mila: | | 1 | |
Jeżeli jest 161/4 to w liczniku masz 2 |
| . |
| | 3 | |
zeby podzielic zamieniasz liczbę mieszaną na ułamek
31 sty 18:24
Niemota matematyczna: ma nadzieje ze to jest dobrze,, dzieki
31 sty 18:28
Mila: Masz kłopoty z ułamkami ?
31 sty 18:28
Niemota matematyczna: mam klopoty z matma..
31 sty 18:30
Mila: | | 3 | | 5 | |
a takie działanie |
| *2 |
| = |
| | 2 | | 6 | |
31 sty 18:32
31 sty 18:35
Niemota matematyczna: źle..
31 sty 18:36
31 sty 18:41
Mila: dobrze Ci wyszło
31 sty 18:42
Mila: dobrze Ci wyszło
31 sty 18:43
31 sty 18:43
Niemota matematyczna: dobrze?
31 sty 18:44
31 sty 18:44
Mila: 17/4
31 sty 18:44
Mila: | 3 | | 17 | | 1 | | 17 | | 17 | |
| * |
| = skracamy przez 3 na ukos= |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 6 | | 2 | | 2 | | 4 | |
31 sty 18:46
Niemota matematyczna: dokładnie.. Tak zrobilam..
31 sty 18:47
31 sty 18:48
Mila: mnożenie ułamków licznik razy licznik mianownik razy mianownik
dzielenie ułamków pierwszy ułamek mnożysz przez odwrotnośc drugiego
31 sty 18:49
Niemota matematyczna: to źle..?
31 sty 18:49
Mila: | | 3 | |
Tak dobrze a teraz |
| 2= |
| | 4 | |
31 sty 18:50
Niemota matematyczna: to 2 to obok 4?
31 sty 18:51
31 sty 18:51
31 sty 18:52
Niemota matematyczna: wszystko do kwadratu?
31 sty 18:52
31 sty 18:52
Mila: wszystko czyli 9/16
31 sty 18:53
31 sty 18:56
Niemota matematyczna: To jest łatwe, ale cos trudnego i leże..
dzieki..

klaniam się nisko
31 sty 18:56
Mila: trzeba od łatwiejszych sprawdzac .gdzie masz luki

możemy poćwiczyć w wolnej chwili
31 sty 18:58
kachamacha: i pisz potęgi w potęgach a nie inaczej
31 sty 20:51