.
Pysiaaaa: oblicz miary kątów trapezu, którego boki mają długości:
8cm, 4cm, 4cm, 4cm
2 lut 17:34
grabek177: namaluj ten trapez : podstawa dolna=8, górna=4, oba ramiona=4 czyli jest równoramienny.
______
/| \
/ | \
/ | \
------------------
malujesz wysokość (h) dłuższa podstawa =8 = krótsza + 2 x (obie są takie same bo jest
równoramienny) = 4 +2x=8 czyli x=2
i lecisz pitagorasa 22+h2=42
h2=16-4
h= √12 = 2√3
i teraz kąt pomiędzy ramieniem a dłuższą podstawą oznaczmy α a kąt pomiędzy ramieniem a
wysokością β
sinα=2√3/4
sinβ=2/4
oczytujesz wartości konta alfa i beta
i masz przy dolnej podstawie 2 kąty alfa a przy górnej 2 razy kąt beta+90stopni
2 lut 23:18