wyznaczyć asymptoty f(x)= 1/x+ x*arctgx
lukas: wyznacz asymptoty f(x)= 1/x+ x*arctgx
31 sty 17:13
orzech: ♂+♀= Orzech
16 lut 17:24
zdesperowany student: funkcja posiada asymptotw pionowa poniewaz mianowanik musi byc ≠0
m=lim
x−>+∞ 2x2+arctgx=
π2
k=lim
x−>+∞
| | arctgx−π2 | |
2x+xarctgx−πx2=2x+x(arctgx−πx2)= |
| (korzytsam |
| | 1x | |
del'hospitala)=−1
aymptota ukonsa prawostronna ma postac y=
πx2−1
lewostronna ten sam schemat postepowania
16 lut 17:48
karuzela: lim(x→1)−x arctgx/x−1=? i co z tym teraz zrobić
9 sty 10:01