wykaż że funkcja....
bUE: wykaż że funkcja y=x2-2 jest malejąca w zbiorze (-∞,1)
zacząłem liczyc nie wiem czy dobrze
x1 - x2 < 0
f(x1) - f(x2) = x2-2x1-(x22-2x2) = x12-2x 1-x22 +2x2 = (x12-x22)
-2(x1-x2) =(x1-x2)(x1+x2)-2(x1-x2) =
czy w ogóle zrobiłem dobrze powyższą część zadania no i co dalej mam zrobic?
2 lut 17:29
mdi: pierwsza pochodna z x2-2 to 2x. jest mniejsza od zera w przedziale -∞ do 0, więc funkcja
jest malejąca w tym przedziale.
2 lut 18:03
gumiś: Witam!
mam pytanie czy w zb. ( -∞, - 1) bo tak chyba powinno być podane!
Zobacz gdzie jest popełniony przez Ciebie błąd!
f(x1) = x12 - 2 f(x2)= x22 - 2 ( żadne 2x1 skąd by się wzięło?
więc f(x1) - f(x2) = x12 - 2 - (x22 -2)= x12 - x22 =
= (x1 - x2)(x1 +x2) pierwszy czynnik ujemny z
założenia
drugi czynnik to x1 + x2 też ujemna bo suma
liczb ujemnych z tego przedziału jest ujemna
więc f(x1) - f(x2) >0 czyli f(x) w tym przedziale jest malejąca!
ale ten przedział musi byc taki ( -∞, - 1)
bo inaczej to od (0, 1) f(x rośnie!
Uwaga: " midi" pytający nie ma jeszcze wiedzy o pochodnych!
( tak myślę !bo jeżeli zna pochodne to tak jak wtedy
najprościej zbadać monotoniczność!
ale też widać,że tylko dla x€ (-∞,0> więc chyba zapis przedziału
podany błędnie!
2 lut 18:23
bUE: witam

dzięki
co do pochodnych to czarna magia jeszcze
2 lut 20:56
gumiś: Tak tez myślałam,że to dopiero druga klasa!

Widziałes gdzie popełniłes błąd ?
2 lut 20:58
bhnC: Cześć!
Dzisiaj też zmagałem się z tym zadaniem. Poprzedni koledzy wprowadzili Cię w błąd lub
rozwiązali to zadanie sposobami studentów.
Ja Ci pokarzę co zrobić dalej aby to rozwiązać będąc w 2 klasie

Ogólnie zrobiłeś wszystko dobrze tylko nie zauważyłeś, że możesz wyciągnąć przed nawias
(x
1−x
2):
(kontynuując twoje)
=(x
1−x
2) * (x
1+x
2−2)
A z tego wynika, że w przedziale (−
∞,1), pierwszy czynnik jest zawsze ujemny (<0) z założenia i
drugi nawias też jest zawsze ujemny (właśnie z przedziału).
Zatem ta różnica jest dodatnia (>0) cbdu
PS: Pomyliłeś się w zapisie funkcji powinno być f(x) = x
2−2x i to z stąd to nieporozumienie.
16 wrz 10:28
Mariusz:
Ja jeszcze pochodne miałem w szkole średniej
17 wrz 01:28