Pochidna
Paulina: Pochodna 1−cosx√cos2x
31 sty 16:58
Godzio:
| | 1 | |
(1 − cosx√cos2x)' = −( (−sinx)√cos2x + cosx * |
| * (−sin2x) * 2) |
| | 2√cos2x | |
Teraz sobie to uprość
31 sty 17:02
Paulina: Dziękuje, a mógłbyś mi powiedzieć jaka jest kolejność wykonywania działań ( co po kolei
robiłeś) bo najpierw rozkładając tą pochodną to nie powinno się robić od wewnątrz a
najbardziej wewnętrzną jest cos 2x potem pierwiastek potem cos x


Co jest żle z moim
rozumowaniu tych pochdnych
31 sty 17:09
Paulina: Hymmm juz wiem ze to nie tak ze trzeba od najbardziej zewnętrzej funkcji ale jak to dalej
zrobić

?
31 sty 17:58
Godzio:
Już tłumaczę
31 sty 17:59
Paulina: Oki
31 sty 18:02
Godzio: pochodna 1 wiadomo 0
(−cosx
√cos2x)' = (korzystam ze wzoru na pochodną iloczynu i stałą (−1) wyciągam,
−( (cosx)' *
√cos2x + cosx * (
√cos2x)' ) = (pochodna cosx = −sinx, teraz zabieramy się za
| | 1 | |
√cos2x od zewnątrz, najbardziej zewnętrzny jest pierwiastek: (√ )' = |
| następnie |
| | 2√ | |
cos2x:
(cos(...))' = −sin(...) no i na końcu 2x: (a * x)' = a, pochodna funkcji złożonej jest
iloczynem pochodnych funkcji wewnętrznych i zewnętrznych) =
| | 1 | |
( −sinx√cos2x + cosx * |
| * (−sin2x) * 2) |
| | 2√cos2x | |
31 sty 18:03
Paulina: dziękuje
31 sty 18:05