pytanie
Kone: A jeśli mam taką funkcję :
f(x)=−(x−3)2+1
To muszę najpierw wzór skróconego mnożenia a następnie zamienić znaki, czy na odwrót ?
31 sty 16:23
bart: ale co Ty chcesz z tym zrobic?
zamienic na postac ogolna?
31 sty 16:24
utan: pierw potęgowanie, czyli tutaj wzór skróconego mnożenia, potem Cię interesuje ten minus
f(x) = −(x−3)2 + 1 = −(x2 − 6x + 9) + 1 = .......
31 sty 16:24
Eta:
1o −−−potęgowanie
2o −−−zmiana znaku
31 sty 16:24
Kone: O dziękuję , bo nie byłam pewna.
31 sty 16:25
ania: f(x)=−6(x+7)2−4
1 lut 17:06