Andrzej Kiełbasa Funkcje liniowe
Jeruzalem: Myślałem że rozumie zadania z wartością bezwzględną natomiast okazało się że kurczowo trzymałem
się schematów i np jak doszły zadania z układem równań z wartością bezwzględną to często robię
błędy.
Na przykład mając taki układ równań
2x − y + 4 = 0
y + 1 = |x − 2|
Na co na samym początku powinienem zwrócić uwagę od czego zacząć?
Przepraszam za tego typu posty wiem że jest to forum zadankowe ale każde zagadnienie chciałbym
pojąć , nie chce już więcej sytuacji kiedy liczby zamienią się miejscami bądź zamiast 2 będzie
3 i ja już nie będę wiedział co zrobić
31 sty 16:05
Eta:
Rozpatrujesz ten układ dla dwu przypadków:
1o x ≥2 to: |x−2|= x−2
2o x <2 to: |x−2| = −x+2
31 sty 16:13
Jeruzalem: A taki ?
|x|−y = 2
x−|y| =0
31 sty 16:19
Eta:
1o x ≥0 i y≥0
2o x <0 i y≥0
3o x <0 i y<0
4o x ≥0 i y<0
31 sty 16:22
AC:
x ≥ 0 bo x=|y|
dla y≥0
x − y = 2
x = y
dla y<0
x − y = 2
x = −y
31 sty 16:23
Jeruzalem: Dzięki zobaczmy czy jeszcze będę miał problemy
31 sty 16:26